fredag 23 september 2011

Gratulationer!


En del av mina vänner fyller år varje år, hela tiden liksom. Vad är en vän förresten: person som en annan person är nära bekant med och vars relation till denna präglas av positiv kontakt, ömsesidig tillgivenhet och tillit.

Själv slutade jag med dessa barnsligheter vid 36 tror jag, att fylla år alltså. Blir nog inte äldre än så. Biologiskt blir vi ca 45 år enligt experterna men dit kommer jag nog aldrig.

Idag, den 24/9, fyller en vän sina modiga 38 och det tycker jag är modigt. Binärt, det som används i datorernas värld, uttrycks det 0010 0110. Med romerska siffror skrivs det XXXVIII. På arabiska ٣٨

38 Leda är namnet på en asteroid upptäckt av Jean Chacornac den 12 januari 1856 i Paris. Asteroiden har fått sitt namn efter Leda, en av Zeus älskarinnor inom grekisk mytologi. Leda blir mor till den sköna Helena. Helena framstår som en skuldfri gestalt som blir orsaken till många tragedier.

Min vän fyller alltså 38 år och jag vill egentligen bara säga grattis, hoppas du får en fin födelsedag. Ett grattis kanske inte låter så farligt men 1942 ledde ett "grattis" till den s.k. Telegramkrisen som var en diplomatisk kris mellan Nazityskland och Danmark under andra världskriget, då Danmark befann sig under tysk ockupation.

Upprinnelsen till krisen var att Tysklands Führer, Adolf Hitler, framfört sina gratulationer till kungen av Danmark, Kristian X, på dennes födelsedag 26 september 1942. Kungen hade som svar skickat kungahusets kortfattade standardtelegram med texten "Udtaler min bedste tak. Christian Rex". Detta sågs av Hitler som en förolämpning, och den rasande rikskanslern krävde en hårdare tysk kontroll över Danmark. En djupare liggande orsak till krisen var att tyskarna var missnöjda med de tilltagande antityska stämningarna i Danmark. Regeringen Buhl måste avgå och ersattes av regeringen Scavenius.
Så, grattis till dig min vän! Hoppas det inte leder till en diplomatisk kris bara.

Din vän.

1 kommentar:

Ulla-Marie sa...

att känna sig som 55 i skallen är alltså normöverskridande? Vet inte hur jag ska motarbeta skallens åldrande. Jag orkar sällan umgås med (ens fantastiska) människor samt tenderar att ägna mig åt pensionärssysslor i största allmänhet. Hmm ...