fredag 23 april 2010

Vive la revolution!

Märkligt att det land som utmärkt sig mer än något annat för frihet, jämlikhet och broderskap nu är på väg att införa slöjförbud. I Frankrike har president Nicolas Sarkozy lagt fram ett förslag som innebär ett totalförbud mot heltäckande slöjor. Liknande funderingar finns i Danmark, Belgien och Holland.

Lagstiftning är ett populistiskt försök att möta opinionens krav på att stoppa spridningen av muslimsk fundamentalism i Europa. Att tillåta slöjorna kan också ses som att Europas demokratiska samhällen accepterar symboler för kvinnoförtryck. Fördelar och nackdelar väger mot varandra.

Vad blir nästa steg? Att förbjuda vissa typer av kepsar, läpstift, säckiga byxor, skit under naglarna eller varför inte åsikter?

Det är lite som att säga: Här har vi demokrati minsann men den ska vara på våra villkor.

Att det kan få konsekvenser för den som bär slöja ser jag som individens problem. Det kan bli svårigheter i vissa arbeten men då får den individ som beslutat sig för slöja ta den kostnaden om man säger. Ska det vara så svårt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var går gränserna för individens val? Småbarn som stympas? Är det barnet som valt då? Slöjor och religiösa handlingar som kanske inte alltid leder tankarna till demokrati.

Nybogubben sa...

Ja, det kan man verkligen fråga sig.