söndag 22 november 2009

Politiskt korrekt.

Om vi har yttrandefrihet i provinsen Sverige borde det innebära att det är tillåtet att uttala fördomar öppet. I annat fall finns yttrandefriheten bara på papper så att säga. Jag tror att vi är ovana att föra debatten öppet efter många år av korrekt, tillrättalagd debatt. Mina erfarenheter säger att vi inte kommer tillrätta med problem genom att försöka kväva motståndares åsikter. Det är jobbigt kanske men jag tror att det är enda vägen.

5 kommentarer:

Tommy, Malmö sa...

Jag förstår inte vad du menar? Vissa politiker och väljare i Vellinge fick öppet uttala sina fördomar och negativa attityder gentemot flyktingar. Yttrandefriheten fungerade! Eftersom det finns många som inte tycker som de i Vellinge, så blev det en hel del motreaktioner. Menar du med yttrandefrihet att folket i Vellinge skulle få lufta sina fördomar, utan att riskera motargument?

Nybogubben sa...

Hej Tommy.
Jag menar INTE att de ska få stå oemotsagda, det sa jag inte. Det finns en länk till en artikel om du klickar på ordet "fördomar", där man ändrat rubrik under dagen. Tidigare stod där: Ska vi låta folk få lufta sina fördomar?

Jag tycker att det är självklart att åsikter skall luftas. Alla åsikter är inte det samma som insikter men det finns en hel del undertryckta åsikter som måste få komma ut och "luftas" om vi vill hamna rätt till slut. Jag hör massvis med åsikter i bastun som aldrig hörs i den offentliga debatten och jag tror att det behöver ventileras även om det inte är vackert. Bara där tror jag vi kan föra ett resonemang som kommer fram till hur saker och ting ligger till.

Ta Aaltos förskräckliga åsikter som exempel. Han är modig i alla fall, eller dumdristig, och det finns möjlighet att bemöta honom i sak. Det är bättre än att sådana åsikter frodas i det tysta. Anna lyckas lysa på trollet så att det spricker och det gör hon med den äran.

Anita sa...

Det är klart att allt måste luftas och lyftas. Vem avgör vad som är rätt eller fel att tycka? Tittar man på SDs framgångar i opinionsmätningarna tyder det på att det behöver lyftas och bemötas i en saklig debatt, annars tenderar det till att gro utan debatt. Folk tycker, så är det.

Nybogubben sa...

@Anita: Jag tror att just SD är ett parti som förmår växa pga undertryckt vrede och en känsla av utanförskap i den offentliga debatten. Känner man ingen delaktighet i det offentliga lyssnar man inte heller till argumenten där.

Anita sa...

Så sant!